Kedves Szülők, Kollégák és kedves Diákjaink!

Jelen levelem az EMMI, a Baranya Megyei Kormányhivatal és az intézmény Oktatási Főigazgatóságának felhívására készült és a korábbiakhoz képest új információkat is tartalmaz a koronavírus terjedése nyomán kialakult aktuális helyzetről. Tartalmazza a Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat valamint orvosok tájékoztatásait és ajánlásait.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója, a koronavírus légúton, valamint szájon át fertőzhet. A vírus okozta járvány kínai kialakulása óta Kínán kívül felbukkant több más országban (pl. Japánban, Dél Koreában, Izraelben) és jelentős esetszámban Európában is. A járvány egyik európai gócpontja Észak-Olaszország, de sajnos megjelent a vírus nagyobb számban Franciaországban és Németországban, és kisebb megbetegedési számban például a hazánkkal szomszédos Ausztriában és Horvátországban is.

Felhívjuk diákjaink és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk, ezért kérjük, az alábbi szabályok szerint járjanak el:

  • A szülőket kérjük, ha iskolás, óvodás gyermekük fejfájásra, rossz közérzetre, torokfájásra panaszkodik vagy hőemelkedése, láza van, tartsák otthon a gyermeküket, amíg a panaszok el nem múlnak. Betegség után csak tünetmentes napok leteltével menjenek iskolába, óvodába, betegen ne.
  • Ha kialakult járvány-gócok közelében jártak az elmúlt 2 hétben Kéjük, ne keressék fel az iskolát és gyermekeiket is tartsák otthon abban az esetben is, ha a családból csak egy valaki járt az érintett területen és a gyermek nem.
  • A koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a kb. kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható. Kérjük, hogy az utazások szervezésénél a Nemzeti Népegészségügyi Központ (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok), valamint a Külügyminisztérium és a konzuli osztályok és más állami szervek ajánlásait vegyék figyelembe. Csak mindenképpen indokolt esetben utazzanak a fertőzéssel érintett országba.
  • Kérjük továbbá azokat a diákjainkat és munkatársainkat, akik visszatérnek az érintett területekről, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól és az oktatástól is, figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a háziorvoshoz, illetve a területileg illetékes járási/kerületi népegészségügyi osztályhoz, aki dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint. Igazolt távollétet jelentenek a levélben felsorolt távolmaradási okok mind diákjaink, mind munkatársaink esetében hazatérésüket követő két hétig.
  • A fentiek mellett jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Kérjük, a gyerekek mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust. Tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy hazaérve azonnal bő meleg szappanos vízben mossanak kezet és arcot. Kérjük, hogy Koszos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz, tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjanak. Nagyon fontos, hogy ne a kezükbe köhögjenek, ha nincs zsebkendőjük, inkább a könyökhajlatba tüsszentsenek, köhögjenek.

Pécs, 2020. február 28.

Köszönjük együttműködésüket, tisztelettel:

Scherer Edit

igazgató

0 comments

Leave a reply