Április 16-a sötét nap a magyar történelemben: a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a kárpátaljai területeken.

2000 óta ez a nap hivatalosan is a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, ami köré minden évben megemlékezések sora szerveződik országszerte. Április 14-én mi, sztárais diákok is az áldozatokra emlékeztünk.

A kiürült zsinagógák a mai napig a történelem szomorú valóságáról tanúskodnak. Pécsett áll a Dunántúl legnagyobb zsinagógája, amelynek virágzó zsidó közösségéből mára már csak egy kis csoport maradt, amely rendszeresen látogatja az összejöveteleket.

Kaufmann Tibor gondnok nem csak az épületet, hanem a zsidó vallás gyakorlásának legfontosabb elemeit is bemutatta a felsős diákok számára. Végignéztük a a baranyai és a pécsi zsidóság történetét a középkortól napjainkig bemutató kiállítást is, amivel kapcsolatban különböző feladatokat oldottunk meg.

Megemlékeztünk Anne Frankról, akinek 13 éves lányként ugyanolyan életet kellett volna élnie, mint nekünk. A kitűnő tanuló Anne azonban ahelyett, hogy iskolába járt volna, 2 évig bújkált családjával a nácik elől egy raktárhelyiségben, mígnem valaki feljelentette őket.

A családot koncentrációs táborba hurcolták, ahol Anne tífuszban meghalt. A fiatal lány szörnyű körülmények között is töretlen hitéről tanúskodik naplója, amelynek egy-egy részletét Magyar Judit, Fáy Anna és Pátri Olívia olvasta fel.

A harmadik és negyedik osztályosok egy cseh zsidó kisfiú, Tomi történetén keresztül ismerkedtek meg a holokauszt idején élő gyerekek helyzetével, az elsősök és a másodikosok pedig az Izrael Állam Nagykövetsége által kiadott „Eszter Izraelben” című színes kiadványt dolgozták fel.

Az emlékműnél egy-egy követ helyeztünk el az áldozatok emlékére.

Szervező tanár: Hoffmann Zsolt

Comments closed