A nemzeti összetartozás olyan fontos érték, aminek az idő és a tér sem szabhat határokat. Miután a Sztárai idén is elnyerte a HATÁRTALANUL! pályázatot, aminek keretein belül júniusban magyarlakta horvát területekre szervezhetünk kirándulást, hozzáláttunk a nagy projekt előkészítéséhez.

A külföldi kirándulásra egy kisebb hazai úttal hangolódtunk rá: április 15-én a 7. és 8. osztály Budapestre utazott, ahol két kiállítást néztünk meg.

A délelőtt a nemzeti felelősség súlyos kérdésének jegyében telt: a Holokauszt Dokumentációs és Emlékközpontban  megismerhettük az ukrajnai munkaszolgálat alatt meggyilkolt Rejtő Jenő életét.

Az író, akinek az igényes és humoros, önmagát is karikírozó ponyvairodalmat megalkotó munkássága a mai napig világszerte egyedülálló (mondhatnánk, hungarikum), sok sorstársával együtt zsidó származása miatt halt meg tragikus körülmények között, fiatalon. Megrendülten álltunk a sűrűn teleírt emlékfal előtt, ami arról tanuskódik, hány honfitársunkat küldték a halálba.

Délután a Magyarság Háza izgalmas, vidám, minden érzékszervre ható programokat tartogatott: hallgattunk tájszólásokat és klasszikus magyar versek ihlette slam poetryt, próbáltunk visszacsapó íjat, huszárnak öltöztünk, és még főztünk is, igaz, hogy ez utóbbit számítógépen – de annál érdekesebb volt!

Hogy a szemnek is legyen tápláléka, magyar Bauhaus alkotásokat nézegettünk, majd tudományosan mostunk kezet, magyar feltalálókkal, logikai játékokkal és egy életnagyságú marsjáróval is ismerkedtünk.

Egy ilyen jól sikerült nap után júniusban mindenképpen tovább feszegetjük a határainkat!

Kísérő tanárok: Kósa Dóra, Horváthné Komáromy Éva, Hoffmann Zsolt és Baji Tamás

Comments closed

Betű méret
Kontraszt mód