A 7. osztály 2019. szeptember 13-án, pénteken reggel 8 órakor a pécsi zsinagógában kezdte a napot.

Először a pécsi zsinagóga gondnokának rövid, de nagyon érdekes ismertetőjét hallgattuk meg a pécsi zsidóság és a pécsi zsinagóga történetéről.

Az előadás után kérdéseket tehettünk fel, majd közösen végigjártuk vele az épületet, miközben ő elmondta, hogy hol, milyen feladatok vannak.

Ezután csoportokat alakítottunk, és megbeszéltük, hogy ki mit fog dolgozni. A körülbelül másfél órás munka alatt nagyon gyorsan telt az idő.

Miután végeztünk a takarítással, még megnézhettük a Tóraszekrényt és az esküvői sátor rúdjait.

Igazán nagyon jól éreztük, magunkat, mindenki szívesen menne máskor is.

Néhány gyermek beszámolója a programról:

Szalai Hanna:

“Nagyon szép a zsinagóga, és nagy öröm volt 150 éves bútorokat takarítani. Nagyon jól éreztem magam, jó érzés volt takarítani egy nagyon régi helyet. Rossz volt belegondolni, hogy régen ez a hely tele volt emberekkel, ma meg milyen kevesen vannak itt, amikor évente 3 ünnepet itt tartanak meg.

Nagyon jó volt takarítás közben beszélgetni a barátnőimmel. Jó érzés volt segíteni. Kedves volt a gondnok bácsi. Öröm volt hallgatni a zsinagóga bemutatását. Nagyon jól nézett ki a Tóraszekrény. Szép volt a kilátás a karzatról, ahol régen csak a nők ülhettek.

Szabó Izsák

Nekem nagyon tetszett a zsinagóga takarítás, mert nagyon szép volt, különleges és érdekes. Én az ülőhelyeket tisztítottam, bútorápolóval (fura büdös, folyékony dolog volt benne). A bemutatás nekem különlegesen tetszett, mert nagyon sok dolgot tudtam meg az egész zsinagógáról, pl. megtudtam, hogy elől, a tóraolvasó mellett a gazdag, és a befolyásos emberek ültek és az elnök. Megnéztük utána a tekercs helyét, meg sok mindent.

Én nagyon támogatom ezt a takarítást, mert evvel segítjük a pécsi zsidóságot.

Major Hanna

Már amikor beléptem a zsinagógába, éreztem, hogy ez nem egy közönséges szobrokkal telerakott templom, hanem Isten háza, amibe Isten népe jár istentiszteletre. A takarítás szerintem nagyon nemes és közösségépítő munka volt. Én söpörtem, bútortisztítóztam, port töröltem és felmostam.

A bemutató, amit a gondnok tartott, nagyon érdekes volt. Én nagyon jól éreztem magam.

Elekes Petra

Szerintem nagyon szép dolog segíteni a zsidóságnak a templomot takarítani.

Az én feladatom a felmosás volt.

Eddig nem tudtam, hogy azért ég a mennyezetről lelógatva az a csillag alakú mécses, hogy Isten jelenlétét szimbolizálja. Nagyon érdekes volt, amikor a gondnok elmondta, hogy a kóser Tóratekercshez nem érhetnek hozzá. Nekem nagyon tetszett a zsinagóga-takarítás, örülök, hogy segíthettünk.

Major László

Nekem nagyon tetszett, örülök, hogy elmentünk. Sok-sok új dolgot tanultam meg. Én padokat takarítottam, söpörtem, felmostam, az ablakokról pókhálót szedtem le. Várom, hogy jövőre is menjünk.

Király Elizabet

Nagyon jó volt. Jó ötletnek tartom, hogy minden 7. osztályos tanuló elmegy zsinagógát takarítani. Kivételesen jó volt takarítani.

Kovács Vivien:

Én nagyon örültem, hogy segíthettem takarítani a zsinagógát.. Szerintem jó volt. Például azért, mert sok dolgot tanultunk. Többek között arról is, hogy miért vannak a zsidók kevesebben itt Pécsen, és hogy mi kell ahhoz, hogy egy istentisztelet lezajlódjon. Én, ha tehetném, egy évben többször is szívesen elmennék takarítani.

You might also like

Határtalanul – Horvátország
Elolvasom
Meghívó Ballagásra
Elolvasom
Városi atlétikaverseny – döntő
Elolvasom
Biblia Világa Országos Verseny döntő 1. hely
Elolvasom

Comments closed