Könyvajánló – Gyerekektől gyerekeknek

7. osztályos Scherer Dorottya ajánlója

Szent Péter esernyője

Por, atka, unalom. Általában ez a kép él a diákok fejében a könyv szó hallatán.

Kötelező olvasmány? Még inkább! Pfuj.

Na de leplezzük csak le az igazságot!

Alapvetően sok jó könyvet olvastam már. Több kedvencem van. Az egyiket kiválasztom. A Szent Péter esernyőjét. Hogy miért? Lássuk!

Belekezdtem a könyvbe. Csupa érthetetlen szó, össze-vissza történetek, unalmas, fordulatnélküliség. De a kötelesség kötelesség, s az olvasás teher a nebuló nyakán. Én is nem különb véleménnyel átvergődtem a könyv feléig. S ekkor akadt el a szavam. Megértettem, hogy Mikszáth miképpen véleményezi a dolgokat. Már átláttam gunyoros állításain, mulatságos cinkelődésein. Ettől kezdve kacagva lapozgattam a könyvet és igazán élveztem. De még mindig bosszantott a tudat, hogy eddig két egymástól látszólag független történetet olvastam el a könyv háromnegyedéig. Ugyan élveztem az írói humort, mégis azt hittem, hogy sohasem fogom megérteni.

És csak olvastam lankadatlanul. Aztán a könyv véget ért. Lenyűgöző volt! Teljesen érthetetlen, egészen addig, míg a könyv utolsó lapját is el nem olvasod. De utána. Rá döbbentem mekkora precizitás kellett egy ilyen váratlanul fordulatos könyv leírásához. Egy egyszerű esernyő történetét fantasztikusan megspékelve izgalommal és szenvedéllyel. Remek!

Eddig kortárs irodalom nem tudott így megnevettetni. Nem hiába élt Mikszáth akkor, amikor és lett ami. E könyv is igazolja remek szereplőivel a Gregoricsoktól kezdve Wattsonig, mind szinte megelevenednek a könyv lapjain.

——

7. osztályos Stausz Ádám ajánlója

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Olvasd el minél hamarabb Molnár Ferenc egyik leghíresebb regényét A Pál utcai fiúkat! Hogy miért?

Mert tömör, csattanós, váratlan események történnek benne, gyerekekről szól, akik között vannak árulók és hősök. A Pál utcai fiúk és a vörösingesek összecsapnak a grundért, közben váratlan és fura események is történnek a csata előtt. A Pál utcaiak vezére: Boka, a vörösingeseké pedig Ács Feri. A csatát viszont a hős Nemecseknek köszönhetően nyerik meg a Pál utcai fiúk, ám Nemecsek megbetegszik …

Olvasd el, és izguld végig a könyvet, hogy megtudd, mi lesz a vége a fiúk harcának!

7. osztályos Rónai Emma ajánlója

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Ezt a könyvet azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik szeretik az olyan történeteket, amelyeknek az eleje igencsak rosszul indul, de a végén minden jó lesz. Szerintem inkább a lányoknak fog tetszeni, mert a főszereplő egy kislány. Szép vidéki angol tájakon játszódik a történet. A főhőssel (Jane) rosszul bánnak, ám élete fordulatot vesz. Nekem ez az egyik kedvenc könyvem. Mindenkinek szeretettel ajánlom.

——

7. osztályos Nagy Richárd ajánlója

Daniel Defoe: Bob kapitány

Elsősorban fiúknak ajánlom a könyvet, amelyből megismerhetjük Bob kalandos életét, Madagaszkár szigetére, majd Afrikába kerülésének történetét. Megtudhatjuk, hogyan lett belőle kalózkapitány, és hogyan fosztott ki hajókat. A végén Bob jó útra tér. Hogy hogyan? Aki kíváncsi Daniel Defoe Bob kapitány című regényére, az iskolai könyvtárból is kikölcsönözheti és elolvashatja.