Idén, a forradalom 60. évfordulóját ünnepeltük a Sztáraiban a színjátszó csoport közreműködésével.

A műsornak „Emlékek”címet adtunk, bár a jelenlévőknek nem voltak saját élményeik az eseményekről, hisz még a nagyszülők generációja is gyerek volt 1956-ban.

Ezért hívtuk segítségül az irodalmat, és Déry Tibor Szerelem című novellája, valamin Faludy György Pokolbeli víg napjaim című regénye alapján idéztük fel a történéseket.

A színdarab egy politikai fogoly élményeit, visszaemlékezéseit elevenítette meg némajáték, jelenet, hangjáték, és tánc formájában. A darabot délután előadtuk a Szántó László Szociális Otthon lakóinak is. Nagyon megható volt, amikor az idős emberekből is előtörtek az emlékek és megosztották velünk. Ők akkor voltak tizenévesek, pont olyan gyerekek, mint tanulóink.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából Pécs városa Mecseki láthatatlanok címmel készíttetett egy kiadványt. Ez képregény formájában mutatja be a lakhelyünkön, a Mecseken, a demokráciáért küzdők mindennapjait. A kiadvány Páva Zsolt polgármester úr támogatásával a város minden iskolájába eljutott. A képregényt a megemlékezés végén iskolánk igazgatója adta át a 7., és 8. osztályos tanulóknak.

Kósa Dóra

0 comments

Leave a reply